Uppföljare till albumet “Open Up And Swallow”

Trots att bandet Deathening fick en stor succé av sitt album “Open Up And Swallow” så började de snabbt därefter att arbeta på en uppföljare till det populära albumet. Deathenings nyare albumet har 11 låtar där de fokuserade främst på gitarren och låtskrivandet. Deras nyare album blev lite hårdare och Pål säger även enligt egen mening att albumet blev lite rakare på sak. Dock finns inte albumet som CD då bandet ansåg på den tiden att det är en aning ”dött”. Därför finns deras nyaste album på vinyl. Dock är det inte enda sättet att höra skivan på, eftersom de skulle innebära att ungefär 1% av Sveriges befolkning skulle kunna lyssna på den. Givetvis finns albumet även på Spotify, iTtunes och liknande appar som säljer musik.

 

Tanken med Deathenings musik

Som alla band har även Deathening en speciell typ av musikgenren de spelar och gillar lite extra mycket. Deathening har alltid strävat efter att spela hård rock som även kan anses vara av den äldre versionen av rock, vilket dem nu vill förändra. De har dessutom haft som avsikt att spela tungt och snabbt och utöver de vill de lägga till genomtänkta solon, harmonier och melodier. Bandet säger själva att de gärna vill associeras med trash, hårdrock och old school döds. Texterna som är skriva av Pål Callmer bland annat involverar stark samhällskritik och mycket om sönderslagna människokroppar. Många synonymer i låtarna syftar på och är metaforer till det ändlösa flödet av idioter och orättvisor. Detta kan anses vara väldigt deprimerande och målgruppen är ofta personer som är deprimerade eller har en negativ inställning till livet. Deathening har insett att modern rock inte innefattar detta och har blivit lite mildare, vilket är något de vill testa på. Trots att deras mening med låtarna och texterna kan anses extrema så är det ändå musiken och melodierna som är huvudsyftet och inte deras budskap i låtarna, även fast de är en viktig del enligt bandet. De vill även förmedla energi till publiken genom att köra hårt så de smittas av och ge dem personerna som är deprimerade på livet lite ny energi och glädje. Framförallt att de inte ska känna sig ensamma.

 

Legat lågt

Sedan 2013 har bandet legat relativt lågt. De har inte varit ute på någon turné och de har inte släppt några nya album. En av anledningarna till det är att bandet vill testa på en ny typ av rock och att det då tar längre tid att skapa ett nytt album med en typ av musik de inte är vana att skriva. Låtskrivaren Pål Callmer berättar i en intervju att han tycker det är svårt med de nya låttexterna för att han inte är van att tänka i de banorna. Tidigare har Pål skrivit låttexter som ett rinnande vatten då han oftast skriver ner det som kommer upp i huvudet. Nu gör det inte det längre vilket givetvis tar längre tid. Dessutom har bandet varit utomlands och rest runt för att lyssna på andra kulturers musik och det som är populärt i nuläget. De är intresserade av att göra modern rock men även en ny typ av rock som kan vara blandat med andra musikgenrer som exempelvis hip hop.