Chuck Berry. Bildkälla: Wikipedia.org

60-talet

Trots att rocken kom på 50-talet så anses rocken blivit ännu större på 1960-talet. Ett populärt skivbolag utvecklades och startades på 60-talet i Detroit och Michigan. Skivbolaget heter Tamla Motown och startades av Berry Gordy. Berry hade stora framgångar inom soulbaserad popmusik som främst spelades bland mörkhyade. Hans karriär växte och blev ännu större på 60-talet när musiken blev populär. Tillsammans med Jackie Wilson, Stevie Wonder, Martha and the Vandellas och Marvin Gaye utgjorde dem några av USA:s populäraste artister på den tiden. De ovanstående artisterna har även varit stora inspirationskällor för andra artister i vår nutid.

 

Band och grupper på 60-talet

Några stora band som var populära för mer än 50 år sedan var The Crystals och The Ronettes som tillsammans med den så kallade ”demonproducenten” vid namn Phil Spector hade stora succéer. Dessa band var stereotypiska band som skivbolagen sökte på den tiden, det vill säga dansflugor med en framgångsrik musik.

 

Europa och Sverige

Specifikt för 60-talet som inte fanns på 50-talet var att rocken började komma till Europa och Sverige. Ett svenskt band vid namn The Violents och The Spotnicks var otroligt populära och är några av de band som ligger för grunden på Sveriges rock-historia eftersom de var dem första rockbandet i vårt avlånga land. Ett europeiskt rockband som var framgångsrika med gitarren känner du säkert igen, The Shadows. De var det band som anses ha tagit rocken med sig och fått Europa att älska det. Chuck Berry var en stor profil på den tiden som upptäcktes av unga musiker från Storbritannien som ville komma in i rock-världen. De tog hjälp av den fantastiska låtskrivaren Chuck Berry som skrev deras låtar och blev framgångsrika på 60-talet. Ett exempel på en grupp från Storbritannien var The Beatles som du säkert känner igen. The Beatles slog igenom 1963 i Europa och var en av de första banden som vågade bryta ny mark med deras speciella utseende, musik och sång som inte var vanlig i Europa eller världen på den tiden.

 

The British Invasion

De brittiska banden blev inte bara populära i Europa. De fick även rötter i Amerika och blev populära där. Det ledde till den så kallade ”brittiska invasionen” när brittiska band kom till USA och regerade. Exempel på dessa band var The Rolling Stones som är världskända. Sedan var det The Animals, The Who och Gerry and the Pacemakers. Det ledde till att de inte gick så bra för de amerikanska banden eftersom britterna tog över för några år. Det ledde till att den amerikanska musikbranschen låg lågt fram tills 1967. Band som The Velvet Underground från New York och Mothers of Invention från Kalifornien kom fram med en nyare rockmusik. De var även först med att ge rocken ett konstnärligt innehåll. Storbritannien som var stora i USA fick tillbaka när den amerikanska gitarristen Jimi Hendrix slog igenom i Storbritannien. Det unika med Jimi var hans gitarrteknik som ingen tidigare har spelat. Han var framgångsrik med att utveckla elgitarren och la grunden till vad vi nu kallar för hårdrock.